POLETNA ŠOLA ZA UČENCE PRISELJENCE

Ko so se vsi šolarji 24.6. 2016 odpravili na zaslužene počitnice, smo na naši šoli Oš Livada, katera ima vpisanih veliko otrok priseljencev, za njih organizirali še poletno šolo. Torej za njih se je šolanje nadaljevalo tudi skozi meseca julij in avgust. Vendar seveda v veliko bolj sproščeni obliki. To je bilo namenjeno predvsem našim učencem iz Irana, Pakistana, Afganistana in Sirije, ki so se letos vpisali na našo šolo.

Namen in cilj poletne šole je bila čim boljša priprava tekom poletja za enakopraven vstop v nadaljnje izobraževanje in socialno integracijo v novem šolskem letu.
V ta namen smo nadaljevali z pripravljalnico Slovenskega jezika, ter tudi ostalimi predmeti, ki se jih učenci učijo tekom šolskega leta.
Program poletne šole je zasnovan tako, da se učenci seznanjajo tudi z drugimi vsebinami, katere so del progama osnovnih šol. Tako omogočimo čim bolj celostni program usposabljanja otrok priseljencev v novo šolsko ki bo sledilo.

Ker se meseca Julija in Avgusta večina Slovenskih otrok kopa na morju in prepušča užitkom poletja in počitnic, smo tudi za naše učence iz Oš Livada organizirali 14 dnevni plavalni tečaj na kopališču Kodeljevo. V ta namen se tudi iskreno zahvaljujemo vodstvu kopališča in osebju, da so nam to omogočili in da so nas sprejeli odprtih rok ter nam šli na roko kadar smo karkoli potrebovali.

Učence smo na plavalnem tečaju prilagodili na vodo ter iz njih pregnali strah pred njo, jih nekatere tudi lepo naučili plavati, predvsem pa je bilo pomembno, da se prepustijo vodnim užitkom in radostim, saj za nekatere je bilo to prvič, da so prišli v stik z vodo v taki obliki.

Okvirni program poletne šole je bil zasnovan tako da so učenci imeli vsak dan pouk zasnovan v tej obliki, da je bila pripravljalnica slovenskega jezika 2 uri na dan, računalništvo 1 ura na dan, 1 ura športa na dan, umetnost in ples 1-2 uri na teden, matematika 1 ura na dan, šola plavanja 14 dni po 3 ure na dan. Skratka pester in zanimiv nabor vsebin.
Obiskali so nas tudi gostje, ki živijo v Švici. Takrat smo imeli Švicarski dan. Spoznali so Švico in Švicarsko kulturo, značilne Švicarske jedi in običaje ter nekaj zanimivosti katere so značilne za Švico.

Vzdušje in klima sta bila odlična. Pestrost programa je omogočala, da učencem nikakor ni bilo dolgčas, saj so spoznali različne vsebine in predmete. Glavni namen in cilj pa je bilo koristno preživljanje prostega časa ter predvsem sproščenost, zabava in veselje, katere ti otroci priseljenci še posebej v tem trenutku najbolj potrebujejo.

Aleš Kocjančič, učitelj in vodja poletne šole

Nekaj utrinkov iz poletne šole je v spodnji galeriji slik:)