Danes, 13. 12. 2022, smo se z učenci iz 4A in 4B razreda odpravili pogledati kaj se dogaja v zakulisju in na odru gledališča. Obiskali smo gledališče Drama. Tja nas je dočakala gledališka pedagoginja, ki nam je najprej razložila, kaj se vse nahaja pred odrom na vsakem nadstropju. Pokazala nam je parter, serkel, lože, ter povedala o svetlostnih in zvočnih efektih gledališča. Potem nas je popeljala na oder, kjer smo se na trenutek lahko počutili, kot pravi igralci. Pokazala nam je, kje v ozadju odra sedi gospa šepetalka, ki v primeru, da nekdo od igralcev pozabi besedilo ‘uskoči’ in mu prišepne, ter reši situacijo diskretno, da nihče od gledalcev ne opazi. Na stropu nad zavesami smo videli vse luči in efekte, ki so potrebni za nastavljanje različnih scen, ter izvedli smo, kdo so ‘mojstri’, ki hitro in brezhibno ‘štimajo’ sceno in ozadje.
Potem smo se napotili v ozadje odra, kjer se skriva cela znanost. Od sobe za šminkanje, urejanje las, izdelave umetnih poškodb, ter kroglic z umetno krvjo, ki jih igralci dajejo v usta in jih potem ugriznejo, ko je v predstavi potrebno, da igralcu poteče kri iz ust. Potem tudi do garderobe, kjer se nahajajo različni kostumi igralcev, ter spoznali osebe, ki urejajo in likajo oblačila. Obiskali smo še sobo v kateri se nahajajo igralski rekviziti ter izvedli, zakaj je umetni meč skoraj enako težak, kot pravi meč. Odgovor pa je, glede na to, da ga igralci na sceni držijo v roki in premikajo z dozo previdnosti, da ne bi pozabili in izgubili občutka ter ga lahkotno jemali, kot igračo. Kar se poleg vseh drugih stvari, ki jih imajo v mislih, zelo lahko zgodi.
Na koncu smo pa še dobili priložnost, da par naših učencev v kratkih igralskih vlogah odigra nekaj pred sošolci. Gledališka pedagoginja nam je bila vas čas na voljo za našo radovednost. Odgovarjala nam je na zanimiva vprašanja, kot so: ali lahko otroci igrajo v prestavah, kaj se zgodi, če kroglico umetne krvi igralec po pomoti predčasno ugrizne in kri izteče, kdaj je nazadnje Cesar obiskal Cesarsko ložo… Skratka, veliko smiselnosti in zanimivosti, o katerih vam bomo mogoče kdaj drugič več pripovedovali…

Amra Kurešepi