Besedilo in slike: IRENA JABBI, šolska knjižničarka

Projekt izpeljali Lea Podpečan in Irena Jabbi

Osnovna šola Livada se je letošnje leto priključila projektu Izmenjava knjižnih kazalk 2019. Sodelovali smo na nacionalni ter mednarodni ravni. Odvijal se je v mesecu oktobru, ki ga beležimo kot mednarodni mesec šolskih knjižnic. Z učiteljico Leo Podpečan sva se prijavili na projekt. Za izmenjavo knjižnih kazalk so nam organizatorji projekta dodelili šolo OŠ Tončke Čeč Trbovlje, na mednarodni ravni pa osnovno šolo iz Portugalske, Póvoa de Varzim.

Knjižne kazalke smo izdelovali z učenci 2. a razreda 2 šolski uri. Nekaj učencev je manjkalo zaradi bolezni. Najprej smo se pogovorili kaj je to knjižna kazalka. Nekateri učenci so vedeli, nekateri pa ne. Za učence iz trboveljske osnovne šole smo si izbrali temo rudarski škrat Perkmandeljc, saj so Trbovlje znane po rudniku rjavega premoga, ki so ga že zaprli. Želeli smo prikazati kako naši učenci vidijo mesto Trbovlje. Učencem sva s pomočjo Power Point projekcijo predstavili mesto Trbovlje, dimnik Termoelektrarne Trbovlje, rudarje in rudnik, ter škrata Perkmandeljca, ki naj bi prebival v rudniku po pričevanju bivših rudarjev. Zatem sem učencem prebrala zgodbo z naslovom Škrat Perkmandeljc, avtorice Darinke Kobal. Učenci so dobili pisano predstavo kdo je bil škrat. Na že vnaprej pripravljene lističe so narisali rudnik, rudarski voziček, škrata … Z učiteljico sva lističe plastificirali in tako so nastale izvirne knjižne kazalke z danes pozabljeno dejavnost rudarjenja, a nekdaj še ne tako dolgo nazaj precej močna dejavnost v Zasavju.

S šolo partnerico smo bili ves čas v kontaktu, tako, da že vemo približno kakšne kazalke bomo prejeli v dar. Učenci 2. a razreda jih že nestrpno pričakujejo iz Trbovelj.