V sredo, 18. 9. 2019 smo obiskali šolsko knjižnico. Povabila nas je gospa knjižničarka Irena.

Predstavila nam je poklic, ki ga opravlja. Slišali smo mnogo zanimivega o poklicih, ki so povezani s knjigo in knjižnico. Povedali smo ji, kdo je ilustrator, kdo je avtor knjige. V knjižnici si knjige sposojamo. Do njih moramo biti spoštljivi, ker so vir novih znanj, besed… zakladov.

V knjižnici vladajo pravila. Nekaj znanih smo našteli. Spoznali pa smo tudi nova.

V nadaljevanju smo pregledali bralni nahrbtnik. Nadaljujemo z branjem in vtisi iz 2. b. Kasneje smo v razredu izbrali z izštevanko Dina, da odnese nahrbtnik domov.

Zaključni del ure je bil praktičen. Iskali smo gradiva po knjižnih policah. Naredili smo miselni vzorec po skupinah na določeno temo. Glavna tema so bili poklici in izbrana žival. Naučili smo se, kako se oblikuje miselni vzorec. Bili smo navdušeni.

V knjižnico smo šli tudi v petek, 20.9.2019. Na stopnicah v zgornje nadstropje nas je pričakala gospa Lucija Magajna. Nekoč je bila knjižničarka na naši šoli. Gospa Lucija ne more brez naše šole, zato ob petkih bere pravljice v prvi triadi. Prebrala nam je pesmico. Igrali smo se z glasovi, besedami. Nato so bile na vrsti izštevanke. Povedali smo izštevanko »Torba, torba, torbica…« Nato nas je presenetila gospa Lucija z različnimi izštevankami. Šindu mindu…Smešne izštevanke so zbrane v knjigi Enci benci na kamenci. Nato smo brali pesmico v kateri je Slon sedel na balkon. Pogovarjali smo se o vrstah besed. Kakšne poznamo? Smešne, žalostne, velike, majhne, ponosne, sramežljive, nepomembne, srčne, jezne….Poglobili smo se v pravljico Hiša iz besed od Patricije Peršolje

Pesmica Daneta Zajca je živali spremenila. Mačke so mravkale, psi so revkali…. Naslov pesmi je  Raglja. Gospa Lucija nam je predstavila ragljo, mi smo jo pa oponašali. Slišali smo kratko zgodbo o Tatinski sraki in še o Tovarni velikih besed. Za domačo nalogo smo dobili prav posebno delo. Sestaviti smo morali kocko prijaznih besed. Poslovili smo se od gospe Lucije in odšli v razred.

(Foto in besedilo: Marjeta Bilban)