GLASBENA URA Z UČENCI ŠOLE DELHI PUBLIC SCHOOL GREATER FARIDABAD

V sredo, 23. maja 2018, je za pevce otroškega in mladinskega pevskega zbora OŠ Livada bil zelo pomemben in zanimiv dan.

S pomočjo skypa smo namreč povezali učilnico glasbene umetnosti na OŠ Livada z učilnico glasbene umetnosti v indijskem New Delhiju; in sicer z učilnico šole Delhi Public School Greater Faridabad.

Zjutraj sva učiteljici Klavdija Selčan in Hana Mačkovšek pripravili vse potrebno za uspešno “povezovalno – spoznavno” glasbeno uro, ob 7.30 pa so se pridružili še pevci otroškega in mladinskega pevskega zbora, tri učenke – povezovalke glasbene ure in ravnatelj, gospod Goran Popović.

Na “drugi strani”, v Indiji, so nas že čakali učenci šole Delhi Public School Greater Faridabad, njihov učitelj glasbe, gospod Allan Bouvard, koordinatorica izmenjave, gospa Neha Pande in ravnateljica, gospa Surjeet Khanna.

Ko je bilo v Ljubljani in v New Delhiju vse pripravljeno, smo začeli z glasbeno izmenjavo. Učenci OŠ Livada so ob spremljavi učiteljice glasbe indijskim učencem zapeli štiri skladbe.

V pozdrav vrstnikom so najprej zapeli indijsko popularno skladbo Love You Zindagi, nato pa nadaljevali z dvema slovenskima ljudskima in eno angleško skladbo.

Predstavili so tudi slovensko tradicionalno glasbilo lončeni bas ter prodnike, s katerimi so spremljali tudi eno izmed slovenskih ljudskih pesmi – Ob bistrem potočku je mlin. Ob tej skladbi so zaplesali in indijskim vrstnikom predstavili tudi slovenski ljudski ples.

Učenci šole Delhi Public School Greater Faridabad so nato ob spremljavi njihovega učitelja glasbe, gospoda Allana Bouvarda in dveh profesorjev indijskih tradicionalnih glasbil izvedli štiri indijske (umetne in ljudske) skladbe.

Učenci OŠ Livada so lahko v živo opazovali glasbene nastope vrstnikov v Indiji, slišali kako zveni njihov jezik, njihova himna in njihovi ljudski napevi, spoznali so tradicionalni indijski glasbili (tabla in sitar) in si lahko v živo ogledali izvajanje dveh učiteljev na omenjenih glasbenih inštrumentih.

Pozdrave sta izmenjala tudi ravnatelj, gospod Goran Popović, in ravnateljica indijske šole, gospa Surjeet Khanna, ter nam vsem sodelujočim zaželela dobro nadaljnjo sodelovanje v upanju, da se v prihodnosti srečamo tudi v živo; tako v Sloveniji kot tudi v Indiji.

Po zaključku skype povezave pa smo livadski glasbeniki poskrbeli še za eno presenečenje – v New Delhi smo poslali paket z manjšim lončenim basom.

Tako bodo učenci šole Delhi Public School Greater Faridabad v svoji zbirki glasbenih inštrumentov sedaj imeli tudi slovensko tradicionalno glasbilo in morda nanj kdaj tudi zaigrali.

Hana Mačkovšek, učiteljica glasbene umetnosti in zborovodja ter

Klavdija Selčan, učiteljica razrednega pouka in tehnična vodja povezovalne ure