V »pripravljalnici« ni dolgčas. Šli so na obisk na OŠ Mirana Jarca v torek, 13. februarja 2018. Na šoli so jih lepo sprejeli. Spoznali so se z učenci (gostitelji), igrali igrice z njimi v igralnem kotičku, ki ga je naredil njihov učitelj fizike. Ob igri so se učenci zelo sprostili in vsi vse razumeli, čeprav govorijo naši učenci različne jezike in prihajajo iz različnih koncev sveta. Potem so se posladkali s krofi in pridružili šolskem pustnem rajanju. Minilo je zelo hitro, otroci so bili navdušeni.

Bilo je zimsko jutro, zunaj je padal sneg. Pisal se je 6. marec 2018…

Učenci od drugega do devetega razreda so me sprejeli na toplem v knjižnici. Trinajst radovednih parov oči se je zazrlo vame. Govorijo rusko, albansko, angleško, srbsko…  Učijo pa se slovensko. Na mizah so bili slovarji, knjige v tujih jezikih, jezikovne igre, slike, učni listi in še veliko zanimivih stvari. Učenci so razvrščali predmete po spolu. Nekaj težav so imeli, ker v mnogih jezikih ni srednjega spola. A do konca ure jih je učiteljica Alenka Travnar že naučila. Med seboj so si pomagali reševati učni list. Sposojali so si lepila škarje in šolske potrebščine, ki sodijo v peresnico. Med seboj so učenci govorili v svojem, maternem jeziku.

Kaj pa tam, kjer ni materni jezik skupen? Hm… učenci so krili z rokami, risali in skušali z že znanimi slovenskimi besedami priskočiti na pomoč. Vmes je malo smeha, malo jezice, ki pa hitro mine, ko pride na pomoč beseda učiteljice Alenke, ki govori angleško, rusko, slovensko, pa nekaj tudi francosko. Kako zanimivo je biti v tem času v »pripravljalnici«. Počutiš se kot bi bil hkrati na vseh celinah planeta Zemlje. (Foto in besedilo: Marjeta Bilban)